Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή του χρόνου, που μας επιτρέπει να αισθανθούμε, για λίγο, όλοι μας ξανά παιδιά, αφού όλοι, μικροί και μεγάλοι, λιγουρεύονται να καταναλώσουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Προσέχοντας την ποσότητα, συχνότητα κατανάλωσης τους και κάνοντας σωστή επιλογή στην παρασκευή τους μπορείτε να τα καταναλώσετε αλλά μην ξεχνάτε…με μέτρο!
Υλικά
1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη καρύδας βιολογική
300 γρ. χυμός πορτοκάλι
320 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ξύσμα απο μισό πορτοκάλι
5 γρ. κανέλλα Κευλάνης σκόνη
2,5 γρ. μοσχοκάρυδο σκόνη
2 γρ. γαρύφαλο σκόνη
10 γρ. μπείκιν πάουντερ
5 γρ. σόδα μαγειρικής
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. μέλι
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
3-4 ξυλάκια κανέλα Κευλάνης
Καρύδια για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύω καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη καρύδας. Στύβω και ζυγίζω 250 γρ. χυμό πορτοκάλι χωρίς να το σουρώσω. Προσθέτω τη σόδα μαγειρικής και ανακατεύω. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά μυρωδικά και ανακατέψτε. Κοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε διαδοχικά το αλεύρι στα υγρά. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο όταν πλέον ξεκολλάει απο τα χέρια και καθαρίζει την λεκάνη. Προθερμαίνετε τον φούρνο στον αέρα στους 150C και ετοιμάζετε τη κατσαρόλα για το σιρόπι. Αφήστε να βράσει το νερό με τα μυρωδικά, το λεμόνι και το πορτοκάλι. Μόλις βράσουν καλά σβήστε την εστία προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Το αφήνετε στην εστία για να διατηρηθεί ζεστό. Πλάθετε μικρά κουλουράκια περίπου 10-11 γρ. σε μακρόστενα σχήματα, τα τοποθετείτε με απόσταση περίπου 3-4 εκ. Το ένα απο το άλλο και τρυπάτε το επάνω μέρος με ένα πιρούνι. Ψήνετε στους 150C για περίπου 20-25’ ανάλογα με το φούρνο. Προσοχή μην τα παραψήσετε για να μελώσουν σωστά. Όταν είναι πλέον ψημένα τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Αφήστετα 1-2’ να σιροπιαστούν. Τέλος σπάστε τα καρύδια και πασπαλίστε τα μελομακάρονα σας όσο είναι ακόμη ζεστά για να κολλήσουν.
Καλές γιορτές!