Υγεία

5 βήματα για να μειώσετε το αλάτι

διατροφή-αλάτι-vavouranakigr

Το αλάτι ερεθίζει συγκεκριμένους γευστικούς κάλυκες του στόματός μας κ έτσι αισθανόμαστε νοστιμιά σε αυτό που καταναλώνουμε. Χρησιμοποιείται για ενίσχυση της γεύσης και ως συντηρητικό των τροφίμων.  Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση νερού, δηλαδή αύξηση του όγκου του με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης.

Η ημερήσια πρόσληψη που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών (FDA) για τους υγιείς ενήλικες είναι 2.400mg, ενώ για τα άτομα με υψηλή πίεση μόλις 1.500 mg. Ένα κουταλάκι του γλυκού αρκεί για να τη φτάσετε σε αυτό το στόχο, αφού τα 6 γρ. αλατιού περιέχουν περίπου 2.400 mg Νατρίου.

Η ημερήσια κατανάλωση Νατρίου είναι πολύ υψηλή εξαιτίας της προσθήκης αλατιού στο γεύμα μας και από λανθασμένες επιλογές τροφίμων πλούσιες σε Νάτριο.

Τρόποι για να μειώσετε το αλάτι

  • Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγετε αυτά που έχουν λιγότερο αλάτι.
  • Να ζητάτε από το φούρνο της γειτονιά σας να σας δώσει το ψωμί με το λιγότερο αλάτι.
  • Να μην προσθέτετε αλάτι στο πιάτο σας.
  • Αντικαταστήστε σταδιακά το αλάτι στο μαγείρεμα με μυρωδικά.
  • Στα εστιατόρια να ζητάτε να μην σας προσθέτουν αλάτι στη σαλάτα και στη μερίδα του φαγητού σας.

Η μείωση του αλατιού είναι σημαντική για όλους μας και όχι μόνο για τα άτομα που έχουν υπέρταση. Να θυμάστε…

 Λιγότερο αλάτιΚαλύτερη Υγεία!

Αφήστε μια απάντηση