Θλιβερή πρωτιά παρουσιάζει η χώρα μας όσον αφορά τη παιδική παχυσαρκία. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων. Αυτό αιτιολογείται σε ένα βαθμό καθώς ένα παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσει να είναι παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή του. Επιπλέον, αν και οι δυο γονείς είναι παχύσαρκοι, τότε το παιδί τους έχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει και αυτό παχύσαρκο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί βέβαια και αν ένας από τους δυο γονείς είναι παχύσαρκος. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί ώστε να μην παραμείνει παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή του καθώς και τους κινδύνους που ευνοούν στην αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκιάς.
- Ας ξεκινήσουμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι διαφημίσεις, τα περιοδικά αλλά και οι αφίσες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών μας επιλογών. Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς, όταν έρθεις αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο προϊόν, αν όντως το έχεις ανάγκη; Επιπλέον αναλογίσου τι θα σου προσφέρει, η κατανάλωση του προϊόντος, πέραν της στιγμιαίας απόλαυσης. Τις ίδιες ερωτήσεις/προβληματισμούς πρέπει να κάνει και ένας γονιός πριν αγοράσει κάτι που επιθυμεί το παιδί του. Μην γίνεστε εσύ και το παιδί σου, παθητικοί καταναλωτές.
- Οι μερίδες του φαγητού. Πλέον οι μερίδες που καταναλώνει ένα άτομο δεν έχουν καμία σχέση με τις μερίδες που κατανάλωνε παλαιότερα. Μείωσε τη μερίδα σου όσο και του παιδιού σου είται μετρώντας την ή αλλάζοντας σερβίτσιο. Πρόσεξε πόσο θα καταναλώσεις όταν βρεθείς σε κάποιο χώρο εστίασης. Να θυμάσαι ότι οι μερίδες στους χώρους εστίασης είναι πάντα μεγαλύτερες από αυτές που αναλογούν σε ένα κανονικό γεύμα.
- Υπερκατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Δυστυχώς η ζάχαρη βρίσκεται σε πάρα πολλά προϊόντα. Προσπάθησε να μειώσεις τη ζάχαρη τόσο στη διατροφή σου όσο και στην διατροφή του παιδιού σου. Έλεγξε την ετικέτα από το χυμό που θα αγοράσεις.
- Ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας. Είναι λυπηρό αλλά στα σχολεία οι ώρες τις γυμναστικής ολοένα μειώνονται. Πλέον τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες δεν γυμνάζονται και αντίθετα αφιερώνουν ώρες ατελείωτες στον υπολογιστή, στη τηλεόραση, το κινητό, το tablet και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η μέρα έχει τόσες ώρες που υπάρχει χρόνος για όλα. Άλλαξε το πρόγραμμα σου σιγά σιγά. Βάλε την άσκηση στην ζωή σου. Με την αλλαγή αυτή θα δεις βελτίωση τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική σου υγεία.
- Αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης φαγητών εκτός σπιτιού. Η κατανάλωση έτοιμου φαγητού αποτελεί μια εύκολη λύση, σαφέστατα όμως δεν αποτελεί και την σωστή επιλογή. Με το σπιτικό φαγητό/κολατσιό θα ξέρεις τόσο εσύ όσο και το παιδί σου θερμιδικά και ποιοτικά τι καταναλώσατε.
- Αύξηση της διαθεσιμότητας προϊόντων με χαμηλές τιμές. Τα οικονομικά αυτά προϊόντα μπορεί να μην επιβαρύνουν την τσέπη σας, επιβαρύνουν όμως την υγεία σας καθώς είναι τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας με πρόσθετα σάκχαρα. Το ότι κάτι είναι φτηνό, δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινό.
Πλεον, η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, άρα είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας.