Διατροφή

Το αλκοόλ στη διατροφή μας

αλκοόλ-δίαιτα-vavouranakigr

Αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ θέλουν να χάσουν βάρος δεν υπολογίζουν τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουν από τη κατανάλωση ενός ποτού. Πολλές φορές το αγνοούν επείδη έχουν συνδυάσει το αλκοόλ με τη διασκέδαση, τη χαλάρωση και γενικότερα τη κοινωνική τους ζωή.

Αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ θέλουν να χάσουν βάρος δεν υπολογίζουν τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουν από τη κατανάλωση ενός ποτού. Πολλές φορές το αγνοούν επείδη έχουν συνδυάσει το αλκοόλ με τη διασκέδαση, τη χαλάρωση και γενικότερα τη κοινωνική τους ζωή. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να δούμε αναλυτικά τι είναι προτιμότερο να παραγγείλετε, ώστε να μην αισθάνεστε οι «ξενέρωτοι» της παρέας που δεν παραγγείλατε ποτό, αλλά από την άλλη να μην ξεφεύγετε θερμιδικά; Είναι κρίμα να χαλάσεις τη προσπάθεια που κάνεις ειδικά αν έχεις παρατηρήσει αποτέλεσμα στο σώμα σου. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι το αλκοόλ δεν προσφέρει κάτι οφέλειμο για τον οργανισμό σου παρά μόνο θερμίδες. Η αυξημένη κατανάλωση ποτών οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Στην ερώτηση αν μπορούμε να καταναλώνουμε ποτό ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας η απάντηση είναι ναι, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο! Η συνηστώμενη πρόσληψη αλκοόλ για έναν άντρα, όταν βρίσκεται στο φυσιολογικό σωματικό του βάρος, είναι 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα και για τη γυναίκα, όταν βρίσκεται και εκείνη στο φυσιολογικό σωματικό βάρος της, είναι μια μερίδα αλκοόλ την ημέρα. Αν όμως κάποιος θέλει να χάσει βάρος, είτε άντρας, είτε γυναίκα, τότε καλό είναι να περιοριστεί σε μία μερίδα την ημέραΠροσοχή! Η σύσταση αυτή αναφέρεται σε καθημερινή μέτρια κατανάλωση και όχι στο σύνολο κατανάλωσης αλκοόλ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ας δούμε πιο αναλυτικά με τι ισοδυναμεί μία μερίδα αλκοόλ:

Μια μερίδα αλκοόλ ισούται με 1 κουτάκι μπίρα 330 ml, ή με 45 ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκυ, βότκα, ούζο, ρούμι, τεκίλα κ.α.) ή 1 ποτήρι κρασί περίπου 120ml. Μια μερίδα αλκοόλ περιέχει περίπου 8-10γρ. καθαρού αλκοόλ.

Όσον αφορά τις θερμίδες:

Ποτά, όπως βότκα, ρούμι, τζιν, ουίσκι σκέτο ή με πάγο, περιέχουν περίπου 100 θερμίδες ανά 45 ml. Ενώ για κρασί (κόκκινο ή λευκό) μια μερίδα έχει 80-85 θερμίδες. Προσοχή θέλουν όμως τα αφρόδες/γλυκά κρασιά που έχουν περίπου 105 θερμίδες!

Γι’ αυτό πριν πάρεις για παράδειγμα ένα κοκτέιλ ρώτησε ή ζήτησε το κατάλογο για να δεις τι περιέχει! Η ζάχαρη, τα σιρόπια και οι κρέμες εκτοξεύουν θερμιδικά το ποτό σου στα ύψη! Ένα ενισχυμένο ποτό μπορεί να περιέχει πάνω από 200 θερμίδες! Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά τύπου τσίπουρο,ούζο, 1 ποτήρι περιέχει 150 θερμίδες!

Επιπλέον, μην ξεχνάς να δίνεις προσοχή και στα συνοδευτικά που φέρνουνε μαζί με τα ποτά, όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι αλλά δεν παύουν να έχουν θερμίδες!

Ποιά είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή που μπορώ να κάνω;

Μπορείς να πάρεις ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα. Μια μπίρα 100 ml έχει περίπου 45 θερμίδες ενώ ένα κρασί 100 ml περίπου 77 θερμίδες.
Συμπερασματικά λοιπόν, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αρκεί να υπάρχει μέτρο στη ποσότητα κατανάλωσης του. Και όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι,

Παν μέτρον άριστον!

Αφήστε μια απάντηση