Διατροφή

Τσικνοπέμπτη και είστε σε δίαιτα;

tsiknopempti-vavouranaki.gr

Τσικνοπέμπτη σήμερα και όσοι κάνετε διαίτα ή προσέχετε τη διατροφή σας θα αναρωτιέστε αν μπορείτε να βγείτε έξω με τη παρέα σας για να τσικνίσετε.

Η απάντηση είναι φυσικά και να βγείτε γιατί δίαιτα ή προσέχω τη διατροφή μου δεν σημαίνει αποξενώνομαι απο τους φίλους μου, τις παρέες μου και κλείνομαι στο σπίτι μου και στον εαυτό μου. Ο άνθρωπος που αισθάνεται ψυχικά ισορροπημένος μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί βέβαια να έχει σε συνδιασμό θέληση και επιμονή γι’αυτό που θέλει να πετύχει.

Ποια είναι λοιπόν η σωστή επιλογή όσον αφορά το κρέας; Tο κόκκινο ή το άσπρο;

Πολλά λέγονται για το κόκκινο κρέας. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Kαι τι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας;

Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή σιδήρου. Η υπερβολική όμως κατανάλωση κόκκινου κρέατος χωρίς να συνοδεύεται από συστατικά πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με ασθένειες του παχέος εντέρου και καρδιακές παθήσεις.

Παρ’ όλα αυτά το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, και είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Επιπλέον το κόκκινο κρέας περιέχει βιταμίνη Β12, που είναι πολύτιμη κυρίως στα άτομα που είναι ηλικιωμένα.

Το χοιρινό, το αρνί και το μοσχάρι ανήκουν στην κατηγορία κόκκινου κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια ωμού κρέατος έχουν:

Είδος κρέατος                                                        Θερμίδες     Πρωτεΐνες    Λίπος
Χοιρινό φιλέτο                                                            109              21 γρ.         2 γρ.
Χοιρινό κόντρα φιλέτο                                              128              21 γρ.         4 γρ.
Χοιρινά παιδάκια με κόκκαλο                                 140              21 γρ.         6 γρ.
Χοιρινό μπούτι (χωρίς κόκκαλο)                            195              28 γρ.         8 γρ.
Χοιρινή μπριζόλα με κόκκαλο                                 157              19 γρ.         8 γρ.
Αρνίσιο μπούτι                                                           133              20 γρ.         5 γρ.
Αρνίσιο φιλέτο                                                           146               21 γρ.         6 γρ.
Αρνίσα παιδάκια με κόκκαλο                                 188              28 γρ.         8 γρ.
Αρνήσια ωμοπλάτη(χωρίς κόκκαλο)                     137              20 γρ.         6 γρ.
Μοσχαρίσιο μπούτι                                                   107              21 γρ.         2 γρ.
Μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο                                     110              20 γρ.         3 γρ.
Μοσχαρίσιο φιλέτο                                                   116              20 γρ.         3 γρ.
Μοσχαρίσιες μπριζόλες με κόκκαλο                     120              20 γρ.        4 γρ.

Το κόκκινο κρέας όμως πρέπει να θυμίσουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των αρτηριών (αθηρωμάτωση των αρτηριών) και σε καρδιαγγειακές παθήσεις όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωσή του. Η συσσώρευση της χοληστερίνης στις αρτηρίες, μπορεί να σταματήσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από το είδος του κρέατος που τρώει κανείς. Το κόκκινο, άπαχο κρέας, είναι σχετικά υγιεινό. Επικίνδυνα είναι τα λιπαρά κομμάτια τα οποία και πρέπει και μπορούν να αφαιρούνται.

‘’Και ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα του κόκκινου κρέατος που πρέπει να καταναλώνει κάποιος;’’

Το ιδανικό είναι να αποφεύγετε να τρώτε κόκκινο κρέας περισσότερο από μία με δύο φορές την εβδομάδα (αυτό βέβαια διαμορφώνεται ανάλογα και με τις ανάγκες του κάθε ατόμου που αναφερόμαστε).

Άσπρο κρέας

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα ανήκουν στην κατηγορία ‘άσπρο κρέας‘.
Το άσπρο κρέας έχει χαμηλά λιπαρά (εφόσον αφαιρείται η πέτσα) και αν μαγειρευτεί σωστά (όχι τηγανητό).

Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια ωμού κρέατος έχουν:

Είδος κρέατος: Κοτόπουλο                          Θερμίδες       Πρωτείνες     Λίπος
Στήθος κότας (χωρίς πέτσα και κόκκαλα)     110              23 γρ.             1 γρ.
Μπούτι χωρίς πέτσα                                           119              20 γρ.            4 γρ.
Μπούτι με πέτσα                                                 187             18 γρ.             12 γρ.
Στήθος με πέτσα και κόκκαλο                          172             21 γρ.              9 γρ.

Είδος κρέατος: Γαλοπούλα                             Θερμίδες     Πρωτείνες      Λίπος
Στήθος (χωρίς πέτσα)                                             111             25 γρ.            1 γρ.
Στήθος με πέτσα                                                      157            22 γρ.            7 γρ.
Σκούρο κρέας χωρίς πέτσα και κόκκαλο            108            20 γρ.            2 γρ.
Σκούρο κρέας με πέτσα και κόκκαλο                 144            20 γρ.            7 γρ.

Ποιο το συμπέρασμα;

Ο οργανισμός μας χρειάζεται απ’ όλα, γι’ αυτό και δεν προτείνουμε να σταματήσετε να τρώτε κόκκινο κρέας ούτε προτείνουμε νατρώτε μόνο άσπρο. Αυτό που συμβουλεύουμε είναι:

  • Να περιορίσετε την συχνότητα κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και να προτιμήσετε να καταναλώνετε άσπρο κρέας.
  • Να επιλέγετε άπαχα κρέατα.
  • Να αφαιρείτε το ορατό λίπος των κρεάτων πρίν το μαγείρεμα.
  • Γενικά να αποφεύγετε το τηγάνισμα ως τρόπο μαγειρέματος και τέλος
  • Να συνδυάζετε πάντα το κυρίως γεύμα σας, σε αυτή τη περίπτωση το κρέας σας, με σαλάτες , ωμά λαχανικά, λάχανο, για να μπορέσει ο οργανισμός σας να προσλάβει τις απαραίτητες φυτικές ίνες και να περιορίσει τις ανεπιθύμητες δράσεις των λιπαρών φαγητών.

Αφήστε μια απάντηση