Ψυχολογία και Διατροφή

Μαύρη σοκολάτα και στρες

μαύρη σοκολάτα-στρες-vavouranakigr

Υπάρχει συσχέτιση; Κατανάλωση για την ευχαρίστηση ή τη θεραπεία;

Το καθημερινό στρες έχει αρχίσει όλο και περισσότερο να αυξάνεται στις ζωές των ανθρώπων λόγω των καθημερινών τους υποχρεώσεων και τους γρήγορους ρυθμούς που υποχρεώνονται να ακολουθήσουν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής. Στον καθένα μας έχει συμβεί να έχει περάσει μια όχι και τόσο ευχάριστη μέρα, γεμάτη με ένταση και στρες. Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την ένταση του στρές που δημιουργείται στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν μερικές τροφές που περιέχουν ουσίες που σχετίζονται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και βοηθάνε στην καλυτέρευση της διάθεσής μας. Ακόμη και η χρονική συσχέτιση κάποιων τροφών με ευχάριστες στιγμές μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.

Μαύρη σοκολάτα

Η Μαύρη σοκολάτα ανήκει στην κατηγορία των τροφών της ‘’ευφορίας’’. Εξάλλου και σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί την ανάγκη για λίγη σοκολάτα αλλά ταυτόχρονα έχουμε αναρωτηθεί ‘’αν φάω σοκολάτα θα παχύνω ;’’

Η πλήρης αποφυγή της γευστικής απόλαυσης της σοκολάτας είναι λάθος και μπορεί να οδηγήσει σε έντονη επιθυμία γλυκού με αποτέλεσμα αυτό να μας προκαλέσει στρες. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας (30-40 γραμμάρια)αρκεί για να βελτιωθεί η διάθεσή μας χωρίς να πάρουμε πολλές θερμίδες.

Επειδή η ποσότητα είναι μικρή θα πρέπει να την μασήσετε με αργούς ρυθμούς ώστε να μπορέσετε να νιώσετε τη γεύση του κάθε κομματιού στο στόμα σας και να μην οδηγηθείτε στο να επιζητήσετε περισσότερη ποσότητα.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της σοκολάτας αφορούν τη μαύρη και όχι τη γάλακτος ή τη λευκή. Η μαύρη σοκολάτα συνήθως έχει 65 τοις εκατό περιεκτικότητα σε κακάο. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη η οποία έχει βρεθεί ότι φτιάχνει τη ψυχική διάθεση του ατόμου. Επιπλέον περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (PEA), την ίδια χημική ουσία που δημιουργεί ο εγκέφαλός μας όταν αισθανόμαστε ερωτευμένοι. Η PEA ενθαρρύνει το μυαλό σας να απελευθερώσει ενδορφίνες, έτσι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να σας βελτίωση τη διάθεση.

Συμπερασματικά η μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του στρες. Επίσης η μαύρη σοκολάτα έχει και άλλες ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία μας :

  • Βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων γιατί περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή προστατεύουν τα κύτταρα από τα επιβλαβή μόρια, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες-που παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά τα τρόφιμα ή έχει εκτεθεί στον ήλιο. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη των κυττάρων που οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Τα φλαβονοειδή μπορούν επίσης ναμειώσουν την αρτηριακή πίεσηκαι την LDL χοληστερόλη (γνωστή και ως ‘’κακή’’ χοληστερόλη) έως και κατά 10 τοις εκατό.
    • Επιπλέον η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας: Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα απορροφούν το υπεριώδες φώς , αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και βελτιώνουν την ενυδάτωση και τη χροιά του δέρματος.

Επομένως το να καταναλώσετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας κατά τη διάρκεια της ημέρας σας ή προς το τέλος μιας κουραστικής μέρας γεμάτη στρες θα βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης σας και εφόσον γίνεται με μέτρο δεν θα αυξήσει σημαντικά την πρόληψη θερμίδων. Συγκεκριμένα καταναλώνοντας 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 65% περιεκτικότητα σε κακάο θα σας δώσει 170 θερμίδες!

Αφήστε μια απάντηση